Valmistuneita reittiluokittelijoita

MaNe-SäLi-hanke järjesti elokuun lopussa reittiluokittelijakoulutuksen, johon osallistui alueellisia luontoreittien kehittäjiä. Yhden päivän mittaisessa yhteistyössä Suome Ladun kanssa järjestetyssä koulutuksessa tutustuttiin reittiluokittelun kriteereihin, reittiluokittelijan työkaluihin sekä käytiin hakemassa tuntumaa oikean reitin luokitteluun Kyrkösvuoren luontopolulta. Koulutuspäivästä valmistui yhteensä 20 reittiluokittelijaa.

Reittiluokittelussa koulutettu reittiluokittelija luokittelee reitin sen vaativuuden, kulkukelpoisuuden ja opasteiden perusteella asteikolla helppo, keskivaativa, vaativa. Lisäksi luokittelija tekee reitistä perusteellisen reittiselosteen. Rettiluokittelu sisältää ohjeet myös pyörätuolireitin luokittelemiseksi.

Luokitus on erityisen perusteltua reiteillä, joita käytetään paljon ja jotka ovat joko paikallisesti tai luontomatkailun kannalta tärkeitä. Ulkoilureittien luokitus palvelee sekä reittien käyttäjiä että niiden ylläpitäjiä. Luokituksen avulla matkailija tai retkeilijä voi vertailla eri reittejä ja valita itselleen sopivimman. Kun reitistä on kattavat perustiedot, ulkoilija osaa myös varustautua oikein ja kulkeminen on turvallisempaa. Lisätieto madaltaa myös kynnystä lähteä liikkeelle.

Teksti lainattu Suomen Ladun kotisivuilta.

Ota yhteyttä alueelliseen reittiluokittelijaasi, mikäli jokin luontoreitti alueellanne voitaisiin luokitella! Koulutuksesta valmistuneet uudet reittiluokittelijat Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla:

Nimi Taustaorganisaatio
Viivi Korkiatupa-Savola Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy
Marja Petäjä-Suvanto Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy
Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskus / EKP
Päivi Kultalahti Aisapari ry
Ismo Nousiainen Taikapolku
Mia Lahtinen Lapuan kaupunki
Antti Asuinmaa Härmänmaan 4h-yhdistys ry
Elina Puska SeAMK
Sanna Jyllilä SeAMK
Arja Kortesluoma SeAMK
Carina Rönn Vaasan aik.koulutuskeskus
Hanna Savolainen Merenkurkun erä- ja luonto-oppaat
Asko Aalto Teuvan kunta/Ulkoilualueet
Marko Lehto Teuvan kunta/Ulkoilualueet
Vesa Heinonen Merenkurkun luontokeskus Terranova
Jorma Toopakka SeAMK
Osmo Sivén Ähtärin kaupunki
Terttu Konttinen Metsähallitus
Jaana Rintala SeAMK
Soile Vahela Satakunnan ammattikorkeakoulu